Modern Solar Lake House

Photos by Caplan Studio Photography

About The Project

This home combines modern lake house design with a number of sustainable best practices to create a stunning and amazingly comfortable low carbon home.

To maximize the view out to the lake, a very large curved window wall was designed that integrated the structure directly into the window mulls to minimize visual obstructions. Skylights on remotes are set above the great room to encourage natural ventilation. Except for the bedrooms and bathrooms, the rooms are all open to one another, again for natural ventilation.

The energy concept for the home was to be all electric to reduce fracked natural gas usage. Natural gas is only used as a starter for the high efficiency, sealed combustion, outside combustion air fireplace and for a back up generator. The 9.8 kW PV 35 Panel array provides 32% of the homes energy usage, with the remaining electricity coming from 100% renewable energy credits from the grid.

The mechanical system is provided by a series of all electric, ultra high efficiency mini-splits, controlled by an integrated smart home system. An induction cooktop, hybrid electric water heater and hybrid electric dryer complete the items that typically use natural gas. Lighting is all high efficiency correctly colored LED’s.

A home office is included on the second floor complete with a balcony, facing towards the lake. Their zero carbon work commute consists of walking across the 2nd floor hallway.

Exterior

This home combines modern lake house design with a number of sustainable best practices to create a stunning and amazingly comfortable low carbon home. Borral Poly-ash Siding were used to make environmentally efficient exterior. This lake front home’s design responds tightly to the pie shaped site that faces onto Lake Zurich, complete with curves that permeate throughout.

Solar Green Residence Nexthaus Alliance
Interior Lake Zurich

Kitchen

Sited right in the center of the main floor, the kitchen becomes the heart of the home literally and figuratively.  The clients, owners of an eatery that was named the Greenest Restaurant in America, wanted to entertain the same way at home as they do at their establishment—from behind the bar.  Recycled, locally sourced bug- and water-damaged wood is used to high effect in cabinetry, which high transom windows bring in light from the side of the house.

Interior

Wood Clad Ceiling and Center piece stone clad fireplace adds to the dramatic height of the great room

Large Glass Window Sustainable Home

Window Wall

To maximize the view out to the lake, a very large curved window wall was designed that integrated the structure directly into the window mulls to minimize visual obstructions. Skylights on remotes are set above the great room to encourage natural ventilation. Both sides of the great room open to a cascade of stairs to the Lake and a private island.