Green Luxury Residence

Photos by Wayne Cable Photography © 2018

About The Project

Sustainable design and a shrewd use of heating and cooling technologies make the expansive spaces of this home ultra high efficiency. The open layout of the first floor plan flows into a three-story vertical stairwell topped with custom, remote controlled skylights.  The three-story stair tower that acts as a ventilation shaft to funnel air through the home’s three levels when the remote controlled skylights are open.

An octagonal office sited at the end of a hallway on the home’s ground level doubles as an office, complete with its own separate entry for clients. A gracious porch overlooking a sprawling backyard has retractable, remote–controlled screens to provide non-chemical insect control. An outdoor kitchen is contagious to the porch.

EXTERIOR

While the facade of this home is classically proportioned and conveys a traditional aesthetic, it also incorporates state-of-the-art sustainable technologies.  Solar thermal panels used for heating domestic hot water and a radiant floor system clad the roof.

modern eco friendly homes
modern sustainable homes

OFFICE

While not quite an oval office, this octagonal space with shelf-lined walls offers the homeowners a stately space to use for business and pleasure. It doubles as a library and home-based professional office thanks to a separate entry at the side of the home’s front porch. Clients are able to attend meetings without entering the house.

Kitchen

Sustainable materials in the kitchen include a recycled glass countertop and backsplash, cutting board islands made from reclaimed local wood and LED lighting.

modern sustainable home design
sustainable modern homes

Master Bath

The handsome master bath is designed to capture natural light and views of the impressive yard without sacrificing privacy. Matching sinks are topped with extra-large mirrors that conceal roomy medicine cabinets, while a picture window overlooking the outsized tub overlooks the sprawling backyard.  A makeup table topped with a large mirror is set on the wall opposite the tub, offering the homeowner views of the backyard during her toilette.